Galaxy Note 3

Samsung presenter en ny jättemobil på IFA-mässan i Berlin. Den ska släppas i början av oktober. Priset är än så länge okänt.

Modellen har imponerande prestanda. Skärmen, super AMOLED, på hela 5,68 tum med 1920 x 1080 upplösning har full HD-upplösning. På insidan hittar man en quad-core processor på 2,3 gigahertz eller 1,9 gigahertz beroende på modell, 3 gigabytes ram-minne och ett kraftfullt batteri. Kameran har en upplösning på hela 13 megapixlar. Den är förberädd för 4G och använder operativsystemet Android 4.3 Jelly Bean.

Dimensionen är 151,2 x 79,2 x 8.3 mm och vikten 168 gram. Samsung Galaxy Note 3 är alltså 12 gram lättare än sin föregångare, 1,3 mm smalare, 1,1 mm tunnare och 0,1 mm högre.

Den nya Notemodellen är alltså fortfarande en stor mobil med en stor skärm men den känns väsentligt behagligare att hålla i handen än de tidigare versionerna av Note gjorde, tack vare de nya dimensionerna och den lägre vikten.

Precis som sina föregångare har Note 3 en S-pen. Det är en pek-penna som är dold i enheten och kan tas fram vid behov för att ge kommandon om man inte tycker det fungerar bra att använda fingrarna, t ex för att skriva med.

Den stora nyheten i mjukvaran heter Air Command. När man tar ut pennan från dess gömställe poppar en liten meny upp på skärmen där man kan välja de speciella pen-funkrionerna, Action Memos, Pen Window, S Finder och Scrapbook. I Action Memos kan man skriva sina kommandon för hand, t ex skriva ett telefonnummer på skärmen och appen identifierar att det är ett telefonnummer och ger användaren möjlighet att ringa upp.

En annan nyhet är att man kan ha två fönster bredvid varandra på skärmen som kör olika appar eller två processer av samma app som körs parallellt.