Ring aldrig upp okända utlandsnummer

Den senaste tiden har många konsumenter blivit uppringda av bluffnummer från utlandet. Endast någon signal går fram och flera har blivit nyfikna och ringt tillbaka. Samtalstaxan är ofta mycket hög och konsumenten får en dyr räkning.

Allt fler konsumenter vänder sig till våra organisationer för att de har råkat ut för problemet. Det drabbar främst mobilabonnenter som rings upp av ett utlands- eller satellitnummer. Men redan efter att någon enstaka ringsignal gått fram bryts samtalet innan du hinner svara. Många blir då nyfikna på det missade samtalet och ringer upp numret.

Många av samtalen härstammar från Somalia och Seychellerna som Norrköpingnews skriver om.

Minutkostnaden för att ringa upp dessa nummer kan vara mycket hög. Vi vill nu varna alla telekonsumenter för att ringa upp okända utlandsnummer och därmed undvika höga samtalskostnader.

Du är normalt sett betalningsansvarig för samtal som rings från ditt telefonabonnemang. 

– Vi vill uppmärksamma alla på problemet. Att inte ringa tillbaka till okända utlandsnummer är det bästa rådet vi kan ge till konsumenterna.

Ett utlandsnummer känns vanligen igen genom att det börjar antingen med ett plustecken eller siffrorna 00 i din display eller nummerpresentatör. Nummer via satellittelefoni kan dock visas även utan att ett plustecken eller siffrorna 00 är synliga. Ett satellitsamtal kan exempelvis inledas med enbart siffrorna 88.

Då de nummer som används inte är svenska och inte tillhör de svenska operatörerna finns det inget enkelt sätt att stoppa dessa uppringningar.

Du kan höra med din operatör om vilka eventuella spärrmöjligheter för utlandssamtal som finns.

Påstådd vinst i tävling också bluff

Det förekommer även att abonnenter blir uppringda av någon som meddelar att de vunnit någon form av pris och att de genom en knapptryckning ska säkerställa vinsten. Även i dessa fall ska man låta bli att följa instruktionen och istället lägga på luren.